Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Mensenhandel

Een mogelijk slachtoffer van arbeidsuitbuiting geeft zijn identiteitsbewijs aan de inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Amsterdam. | Foto: Joris van Gennip | Hollands Hoogte, 2017

Het tegengaan van mensenhandel is een prioriteit van de Europese Unie (EU). Slachtoffers behoren vaak tot de kwetsbaarste groepen in de samenleving, zoals asielzoekers en illegaal verblijvende migranten.

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van iemand onder dwang en met het doel diegene uit te buiten. Bij deze uitbuiting kan het gaan om het onder dwang en slechte werkomstandigheden moeten werken, kinderarbeid, gedwongen prostitutie of het onder dwang meewerken aan criminele activiteiten. Slachtoffers en getuigen die geen geldige verblijfsvergunning hebben in Nederland kunnen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning als ze aangifte van mensenhandel doen. Nederland wil zo het doen van aangifte stimuleren. 

In Nederland speelt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel een belangrijke rol in het bestrijden van mensenhandel. De rapporteur volgt de effecten van het beleid tegen mensenhandel en doet aanbevelingen voor het verbeteren hiervan. Op Europees niveau speelt de Anti-trafficking Coordinator voor de EU een vergelijkbare rol.

Jaaroverzicht EMN Nederland: Nederlands migratiebeleid en migratiecijfers 2023


Het Jaaroverzicht 2023 van EMN Nederland geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste beleidsontwikkelingen en juridische veranderingen op het gebied van migratie en asiel in Nederland in 2023. Inclusief migratiecijfers en statistieken.

Beleidsoverzicht: 'Annual report on Migration and Asylum 2023'


Het Jaaroverzicht Migratie en Asiel 2023 (Annual report on Migration and Asylum) van het Europees Migratienetwerk

EMN Quarterly 42, Flash: Migratiebeleid Europese Unie | 1e kwartaal 2023


Kwartaalnieuwsbrief over het migratiebeleid van de Europese Unie (EU), de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (januari-maart 2023). 

Jaaroverzicht EMN Nederland: Nederlands migratie- en asielbeleid 2022


Jaaroverzicht 2022 van EMN Nederland met een uitgebreid overzicht van het Nederlandse migratiebeleid per migratiethema. Met naast wets-en beleidsontwikkelingen cijfermatige informatie en statistieken over verschillende migratiethema's.

Beleidsoverzicht: 'Annual report on Migration and Asylum 2022'


Het EMN-jaaroverzicht 2022 geeft een uitgebreid overzicht van het migratiebeleid en de uitvoering hiervan per EU-lidstaat en waarnemend land van het EMN.

EMN Quarterly 41: Migratiebeleid Europese Unie | 4e kwartaal 2022


Kwartaalnieuwsbrief over het migratiebeleid van de Europese Unie (EU), de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (oktober-december 2022). Met een extra focus op de Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Onderzoek: Het herkennen, identificeren en beschermen van slachtoffers van mensenhandel


EMN-onderzoek naar de maatregelen van EU-lidstaten om slachtoffers van mensenhandel van buiten Europa (EU/EER*) te herkennen, identificeren en beschermen. Het onderzoek geeft inzicht in recente beleidsontwikkelingen voor het beschermen van slachtoffers en het bestrijden van mensenhandel.

EMN Bulletin 34: Migratiebeleid Europese Unie | 1e kwartaal 2021


Overzicht van het migratiebeleid van de Europese Unie (EU) en de EU-lidstaten in januari-maart 2021. Dit is het eerste EMN Bulletin met bijdragen van de waarnemende EMN-lidstaten Moldavië en Georgië.

Factsheets: Migratiebeleid per EU-lidstaat in 2020


Nieuwe publicatie - Meer weten over het migratiebeleid van een EU-lidstaat? De Country Factsheets van het Europees Migratienetwerk (EMN) geven snel inzicht in het migratiebeleid en de belangrijkste beleidsontwikkelingen per EU-lidstaat in 2020 (Engels).