Onderzoek: ‘Trafficking in human beings – the international dimension'

Langlopend EMN-onderzoek dat een overzicht biedt van door de EU gefinancierde maatregelen en de inspanningen van EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN om mensenhandel aan te pakken.  

Onderzoeksperiode – 2021 t/m 2023
Deelnemende EU-lidstaten – Oostenrijk (AT), België (BE), Bulgarije (BG), Cyprus (CY), Tsjechië (CZ), Duitsland (DE), Estland (EE), Griekenland (EL), Finland (FI), Frankrijk (FR), Hongarije (HU), Ierland (IE), Italië (IT), Kroatië (HR), Litouwen (LT), Luxemburg (LU), Letland (LV), Nederland (NL), Polen (PL), Zweden (SE), Slowakije (SK), Slovenië (SI)
Deelnemende waarnemende landen van het EMN – Georgië (GE), Servië (RS)

Aanleiding en reikwijdteCover EMN Study Trafficking in human beings – the international dimension

  • Het onderzoek gaat over maatregelen met een internationale component. Algemene inspanningen ter bestrijding van mensenhandel zijn niet meegenomen.
  • Er is sprake van een internationale component bij betrokkenheid van of samenwerking met internationale partners, grensoverschrijdende activiteiten of maatregelen specifiek gericht op slachtoffers uit bepaalde regio's.
  • De internationale dimensie van mensenhandel is een prioriteit in de EU-strategie ter bestrijding van mensenhandel 2021-2025, die op 14 april 2021 is aangenomen. De Europese Commissie verbindt deze strategie met het vernieuwde EU-actieplan tegen migrantensmokkel. Ook het Europese Migratiepact bevat sterkere waarborgen voor kwetsbare groepen, waaronder slachtoffers van mensenhandel.
  • Er is specifiek gekeken naar maatregelen die zijn ingevoerd om de internationale dimensie van mensenhandel aan te pakken, met de nadruk op preventie en het verminderen van de vraag.
  • Het onderzoek brengt naast uitdagingen en successen ook bestaande behoeften in kaart.

Publicaties EMN

Publicaties EMN Nederland