Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Onderzoeken

Illegale bewoners rond het kampvuur in een kamp bij Calais. | Foto: Amanda Nero | IOM, 2015 Illegale bewoners rond het kampvuur in een kamp bij Calais. | Foto: Amanda Nero | IOM, 2015

Voor de EMN-onderzoeken werkt EMN Nederland nauw samen met migratieprofessionals. Met de onderzoeksresultaten steunt EMN Nederland beleidsmakers in het ontwikkelen van een op feiten gebaseerd migratie- en asielbeleid.  

De EMN-onderzoeken (EMN Studies) zijn uitgebreide onderzoeken over migratie- en asielonderwerpen, waaraan in principe alle EU-lidstaten deelnemen. Jaarlijks gaat het om drie tot vier onderwerpen, die de lidstaten en de Europese Commissie (EC) samen vaststellen. De onderzoeksresultaten per lidstaat komen samen in een syntheserapport, met een analyse en overzicht van het beleid van de verschillende lidstaten. Daarnaast publiceren de nationale contactpunten in de lidstaten de bijdragen aan een syntheserapport ook in een eigen nationale rapportage. De benchmarks van EMN Nederland vergelijken het Nederlandse beleid met het beleid van andere lidstaten. De benchmarks zijn gebaseerd op de syntheserapporten. 

Ad-hoconderzoeken (Ad-Hoc Queries) zijn kleine onderzoeken op initiatief van de EC of een EU-lidstaat. Ad-hoconderzoeken gebeuren door het jaar heen, maximaal 120 per jaar. Alle lidstaten dragen in principe hieraan bij. Selecteer onderstaand Ad-hoconderzoeken om de onderzoeken op initiatief van EMN Nederland te zien (met toelichting), of klik op de button 'Ad-hoc database' voor de ad-hoconderzoeken van alle lidstaten.

De Informs van het EMN geven een overzicht over een bepaald migratie- of asielonderwerp. Het kan gaan om een samenvatting van verschillende ad-hoconderzoeken, of een losstaand onderzoek op initiatief van een lidstaat waaraan een aantal lidstaten meedoet.

Onderzoek: ‘Practices and challenges in identifying victims of torture and/or ill-treatment in the context of international and temporary protection’


EMN-onderzoek naar de instrumenten en procedures die EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN hebben om slachtoffers van marteling en/of mishandeling onder aanvragers van internationale en tijdelijke bescherming te identificeren.

Inform: ‘Migration and development cooperation’


EMN-onderzoek naar nationaal beleid en initiatieven van EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN op het gebied van migratie en ontwikkelingssamenwerking en hoe deze samenhangen.

Ad-hoconderzoek: ‘Au pair regulations’


Ad-hoconderzoek naar het au-pairbeleid voor verblijfsvergunningen van EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Inform: ‘Labour market integration of beneficiaries of temporary protection from Ukraine’


EMN-onderzoek naar nationaal beleid, structuren en voorzieningen die de arbeidsmarktintegratie van begunstigden van tijdelijke bescherming uit Oekraïne bevorderen in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Inform: ‘Monitoring the integration of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar het beleid van EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN voor het monitoren van de integratie van onderdanen van landen buiten de EU en Schengen (derde landen).

Report: 'Children in migration 2021-2022 - An overview'


EMN-onderzoek naar de opvolging door EU-lidstaten van de aanbevelingen van de Europese Commissie voor een beter beleid voor migrerende kinderen in Europa. 

Inform: ‘Coherent Return and Reintegration Assistance’


EMN-onderzoek naar de samenhang in het terugkeer- en herintegratiebeleid van EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN.

Inform: ‘Family reunification for beneficiaries of international protection’


EMN-onderzoek naar gezinshereniging (nareis) voor asielstatushouders in EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN.

Ad-hoconderzoek: ‘Access to education and employment for irregularly staying migrants’


Ad-hocvraag over toegang tot hoger onderwijs, beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt voor meerderjarige ongedocumenteerden.