Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Foto: Pharos, 2019

Kinderen en jongeren komen soms zonder begeleiding naar Europa. Lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben afspraken gemaakt over hun opvang. De manier waarop dit gebeurt verschilt per lidstaat.

Meestal vragen deze jongeren en kinderen asiel aan bij aankomst in een EU-lidstaat.

Een alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv):

  • is bij aankomst in de Europese Unie (EU) jonger dan achttien jaar
  • is zonder begeleiding van een volwassene, bijvoorbeeld een ouder of meerderjarige bloedverwant
  • heeft een nationaliteit van buiten de EU of is staatloos

De EU ziet kinderen en jongeren als een kwetsbare groep migranten, net zoals ouderen, gehandicapten, alleenstaande ouders met minderjarige kinderen en zwangere vrouwen. Voor deze kwetsbare groepen heeft de EU specifieke regels en procedures, onder andere voor de opvang en beoordeling van verblijfsaanvragen. Voor amv’s is deze vastgelegd in de Kwalificatierichtlijn. Toch verschillen EU-lidstaten in de uitvoering hiervan, bijvoorbeeld in de definities die landen aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijdsdefinitie van minderjarigen en de vraag of een minderjarige zonder begeleiding is.

EMN Quarterly 42 + Flash: Migratiebeleid Europese Unie | 4e kwartaal 2022


Kwartaalnieuwsbrief over het migratiebeleid van de Europese Unie (EU), de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (januari-maart 2023). 

Beleidsoverzicht: 'Annual report on Migration and Asylum 2022'


Het EMN-jaaroverzicht 2022 geeft een uitgebreid overzicht van het migratiebeleid en de uitvoering hiervan per EU-lidstaat en waarnemend land van het EMN.

Onderzoek: Het recht van begeleide kinderen om te worden gehoord in asielprocedures


EMN-onderzoek naar de toepassing van het recht van begeleide kinderen om te worden gehoord in asielprocedures in EU-lidstaten en waarnemende landen van het Europees Migratienetwerk (EMN).

EMN Quarterly 41: Migratiebeleid Europese Unie | 4e kwartaal 2022


Kwartaalnieuwsbrief over het migratiebeleid van de Europese Unie (EU), de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (oktober-december 2022). Met een extra focus op de Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Ad-hoconderzoek: Amv's zonder verblijfsvergunning en met multiproblematiek


Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) met weinig kans op een verblijfsvergunning kunnen meervoudige problemen hebben, zoals een verslaving en/of mentale gezondheidsproblemen. Sommige van deze jongeren reizen rond in Europa.

EMN Bulletin 34: Migratiebeleid Europese Unie | 1e kwartaal 2021


Overzicht van het migratiebeleid van de Europese Unie (EU) en de EU-lidstaten in januari-maart 2021. Dit is het eerste EMN Bulletin met bijdragen van de waarnemende EMN-lidstaten Moldavië en Georgië.

Factsheets: Migratiebeleid per EU-lidstaat in 2020


Nieuwe publicatie - Meer weten over het migratiebeleid van een EU-lidstaat? De Country Factsheets van het Europees Migratienetwerk (EMN) geven snel inzicht in het migratiebeleid en de belangrijkste beleidsontwikkelingen per EU-lidstaat in 2020 (Engels).

EMN study: Children in migration in Europe


This EMN study maps the progress made by EU Member States and Norway in 2019 in the implementation of the recommended actions of the European Commissin (EC) on the protection of children in migration.

Jaaroverzicht EMN Nederland: Nederlands migratiebeleid in 2020


Covid-19 had in 2020 grote impact op de uitvoering van het Europese migratiebeleid, met vergaande gevolgen voor (potentiële) migranten en asielzoekers. Ook Nederland paste tijdelijk de uitvoering van het migratiebeleid aan om verspreiding van het virus te voorkomen.