Stage communicatie Europees Migratienetwerk Nederland

EMN Nederland zoekt een communicatiestagiaire! Met een stage bij EMN Nederland, de Nederlandse tak van het Europees Migratienetwerk, doe je ervaring op in een internationale omgeving. Je leert over Nederlands en Europees migratiebeleid en hoe EMN Nederland onderzoeken hiernaar uitvoert.

Het Europees Migratienetwerk (EMN) is een Europees onderzoeknetwerk dat valt onder de Europese Commissie. Het EMN informeert Europese en Nederlandse beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld, onderzoekers en een algemeen publiek over migratiebeleid in de EU-lidstaten. In vrijwel alle EU-lidstaten is het EMN vertegenwoordigd, daarnaast ook in Noorwegen, Georgië en Moldavië. In Nederland is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het EMN-contactpunt. EMN Nederland is ondergebracht bij de afdeling Onderzoek en Analyse (O&A) van de IND.

Wat doen we?

Het EMN voert jaarlijks twee grote en meerdere korte migratieonderzoeken uit en stelt een jaaroverzicht over migratiebeleid op. EMN Nederland brengt daarvoor de Nederlandse situatie in kaart en vergelijkt deze met andere EU-lidstaten. De onderwerpen komen van de Europese Commissie en van de nationale contactpunten in de lidstaten. Nederland zet ook zelf korte onderzoeksvragen uit op verzoek van Nederlandse beleidsmakers en netwerkpartners.

Communicatie van EMN Nederland is onder meer gericht op het delen van onderzoeksresultaten met Nederlandse beleidsmakers en andere migratieprofessionals, en steeds meer ook met een algemeen publiek. De onderzoeksresultaten delen we onder meer op www.emnnetherlands.nl en via events, zoals webinars, conferenties en seminars.

Wie zoeken we?

We zoeken een allround communicatiestagiaire met interesse in Nederlands en Europees onderzoek naar migratiebeleid. Het kan gaan om een meewerk- of afstudeerstage. Je volgt een HBO/WO-opleiding communicatie. Je bent beschikbaar vanaf maart 2022 voor 3 tot 6 maanden voor 20-36 uur per week. Is je stage korter dan 6 maanden, dan is het belangrijk dat je een eigen laptop en telefoon hebt om tijdens je stage te gebruiken. Verder:

  • ben je analytisch en communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk
  • heb je een goede schrijfvaardigheid in Nederlands en Engels
  • is zelfstandig en projectmatig werken je eigen, en vind het je het ook leuk om in een team te werken
  • heb je een flexibele instelling

Wat ga je doen?

Als stagiair maak je deel uit van het team van EMN Nederland, dat bestaat uit een coördinator, vier wetenschappelijke medewerkers, een onderzoeksmedewerker en een communicatieadviseur. Je levert een bijdrage aan wisselende communicatieactiviteiten, waaronder:

  • het organiseren van webinars en events
  • het uitvoeren van een onderzoek naar waardering en gebruik van communicatiemiddelen van EMN Nederland
  • het meedenken over de uitvoering van het communicatiejaarplan van EMN Nederland, waaronder online communicatie (inclusief social media)
  • het schrijven en redigeren van webteksten voor het publiceren van onderzoeken

Wat we je bieden

We bieden je een interessante stage in een hecht team in een internationale context. Je krijgt inzicht in hoe het is om internationaal en voor de rijksoverheid te werken. Je leert over het Nederlandse en Europese migratiebeleid, en leert de relaties van EMN Nederland kennen. Je krijgt daarbij taken die voor EMN Nederland belangrijk zijn, waardoor je een volwaardig lid van het team wordt. De stagevergoeding is € 635 euro bruto per maand bij een 40-urige werkweek.

Enthousiast?

Mail je curriculum vitae met je motivatiebrief uiterlijk vrijdag 21 januari 2022 ter attentie van Hans Lemmens (coördinator EMN Nederland) naar n.a.m.janssen@ind.nl. De sollicitatiegesprekken zijn eind januari en begin februari.

Voor meer informatie over de stage en de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Nicole Janssen (op dinsdagen en woensdagen), communicatieadviseur EMN Nederland, n.a.m.janssen@ind.nl, 06 2573 6334.

Internationale studenten Maastricht University | Foto: Harry Heuts, 2015
Internationale studenten Maastricht University | Foto: Harry Heuts, 2015