Hoe pakken de EU, EU-lidstaten en andere Europese landen mensenhandel internationaal aan?

Mensenhandel is een vorm van criminaliteit die over grenzen heen beweegt. Criminele netwerken zijn verspreid over landen van herkomst, doorreis en bestemming. Deze internationale dimensie maakt de bestrijding van mensenhandel complex. Coördinatie tussen verschillende autoriteiten is vereist, regionale en internationale samenwerking is cruciaal. Het delen van kennis en informatie helpt nationale autoriteiten om criminelen tegen te houden en slachtoffers te ondersteunen.

> Lees het volledige onderzoek  ‘Trafficking in human beings - the international dimension’

Het Europees migratienetwerk onderzocht hoe de EU, EU-lidstaten en andere Europese landen mensenhandel internationaal aanpakken. De onderzoeksresultaten bieden inzicht in bestaande maatregelen en laten zien waar de kansen liggen voor het verbeteren van onderlinge samenwerking.

Hoe pakken de EU, EU-lidstaten en andere Europese landen mensenhandel internationaal aan?

De EU steunt en financiert de samenwerking tussen de overheidsinstanties van EU-lidstaten, Europese instellingen en agentschappen en niet-EU/EFTA-landen. Onder andere via het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminaliteitsdreiging (EMPACT).

Uit het nieuwe EMN-onderzoek blijkt onder andere dat Europese landen zich vooral richten op preventie, bescherming van slachtoffers en vervolging van daders.

  • Succesvolle voorbeelden in het tegengaan van mensenhandel zijn onder andere:
  • bewustmakingscampagnes;
  • inzet van lokale politieverbindingsofficieren;
  • samenwerking met ngo's en maatschappelijke organisaties;
  • steun van EU-agentschappen bij rechtshandhaving.

Op eigen grondgebied noemen EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN als effectieve maatregelen onder andere de oprichting van speciale rechtshandhavingseenheden, slachtofferhulp en ondersteunings- en verwijzingssystemen.