Experimenten met digitale verblijfsvergunningen in Europa, maar zorgen en obstakels zijn nog groot

Een meerderheid van de Europese landen is voorlopig nog niet van plan digitale verblijfsvergunningen te verstrekken. Dat blijkt uit het vergelijkende EMN-onderzoek naar digitalisering van identiteits- en verblijfsdocumenten voor migranten van buiten de EU.

> Lees het volledige EMN-onderzoek (vergelijking tussen 23 EU-lidstaten en 2 waarnemende landen van het EMN)

Selectief gebruik in Italië, Litouwen en Polen

Nederland verstrekt, net als de meeste EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN, op dit moment geen digital-only (uitsluitend digitaal uitgegeven) verblijfsvergunningen en identiteitsdocumenten aan migranten van buiten de EU. Italië, Litouwen en Polen zijn een uitzondering: zij maken selectief gebruik van digital-only documenten. De directe aanleiding hiervoor was het faciliteren van de registratie van grote aantallen ontheemden na de Russische invasie van Oekraïne.

Digitalisering niet op de agenda

Vrijwel geen enkel land heeft concrete plannen om in de nabije toekomst digital-only verblijfsvergunningen en identiteitsdocumenten te verstrekken aan migranten van buiten de EU. Alleen Duitsland, Finland en Oekraïne experimenteren momenteel met vormen van digitalisering.

Fundamentele obstakels

Hoewel landen erkennen dat digitale documenten veiliger kunnen zijn en een besparing in tijd en kosten opleveren, leven er veel zorgen over de gebruiksvriendelijkheid van digital-only documenten. Daarnaast noemen landen andere fundamentele obstakels en voorwaarden voor eventuele implementatie:

  • het moeten invoeren van regelingen voor het borgen van een efficiënte (inter)nationale informatie-uitwisseling;
  • actie op EU-niveau om tot een gezamenlijk handhavingssysteem voor digitale documenten te komen;
  • het aanpassen van wetgeving om uitsluitend digitale verblijfsvergunningen of identiteitsdocumenten in te voeren (Cyprus, Duitsland, Estland, Nederland).

Deelnemende landen – België (BE), Bulgarije (BG), Cyprus (CY), Duitsland (DE), Estland (EE), Finland (FI), Hongarije (HU), Frankrijk (FR), Kroatië (HR), Ierland (IE), Italië (IT), Letland (LV), Litouwen (LT), Luxemburg (LU), Nederland (NL), Oostenrijk (AT), Polen (PL), Portugal (PT), Slovenië (SI), Slowakije (SK), Spanje (ES), Tsjechië (CZ), Zweden (SE)

Deelnemende waarnemende landen EMN – Georgië (GE), Oekraïne (UA)