Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Onderzoeken

Illegale bewoners rond het kampvuur in een kamp bij Calais. | Foto: Amanda Nero | IOM, 2015 Illegale bewoners rond het kampvuur in een kamp bij Calais. | Foto: Amanda Nero | IOM, 2015

Een EMN-onderzoek (EMN Study) is een uitgebreid onderzoek naar het migratie- en asielbeleid van de EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN over een specifiek migratie- of asielonderwerp. Jaarlijks gaat het om drie tot vier grote onderzoeken. De lidstaten en de Europese Commissie (EC) stellen samen de onderwerpen vast. Het onderzoeksrapport geeft een overzicht en vergelijkende analyse van het beleid van de deelnemende landen. De benchmarks van EMN Nederland vergelijken de Nederlandse onderzoeksresultaten met die van andere lidstaten. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen, welke best practices hebben landen? 

Een informatieverzoek (ad-hoc query) is een EMN-instrument om informatie te verzamelen over migratie- en asielbeleid in de EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN. Een informatieverzoek kan op initiatief van de EC of een EU-lidstaat worden uitgezet, maximaal 120 per jaar. Kijk onderstaand voor de informatieverzoeken op initiatief van Nederland, voor alle informatieverzoeken en de antwoorden van landen op de Europese EMN-website: EMN ad-hoc queries

Een EMN Inform is een onderzoek naar het migratie- en asielbeleid van de EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN over een specifiek migratie- of asielonderwerp. Het kan gaan om een samenvatting van verschillende informatieverzoeken, of een losstaand onderzoek op initiatief van een lidstaat waaraan in principe alle lidstaten meewerken. De lidstaten en de Europese Commissie (EC) stellen samen de onderwerpen vast. Het onderzoeksrapport geeft een overzicht en vergelijkende analyse van het beleid van de deelnemende landen. De two-pagers van EMN Nederland vergelijken de Nederlandse onderzoeksresultaten met die van andere lidstaten. 

Ad hoc query: ‘Validity of residence permits for international protection’


Informatieverzoek (ad hoc query)* over de geldigheidsduur van de eerste en opvolgende verblijfsvergunningen voor statushouders (zowel voor vluchtelingenbescherming als subsidiaire bescherming).

Onderzoek: ‘Processing the biometric data of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar nationale en Europese wetten en regels die EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN toepassen bij het verzamelen, opslaan en gebruiken van biometrische gegevens van migranten van buiten de EU/EFTA.

Onderzoek: ‘Migration diplomacy: an analysis of policy approaches and instruments’


EMN-OESO-onderzoek naar hoe EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN diplomatieke middelen gebruiken om internationale samenwerking op het gebied van migratie te bevorderen.

Ad-hoc query: ‘Detention of third country nationals under the Returns Directive, the Reception Conditions Directive and the Dublin Regulation’


Informatieverzoek (adhoc query)* over de inbewaringstelling van migranten van buiten de EU/EFTA** en de toepassing van de Terugkeerrichtlijn, de Opvangrichtlijn en de Dublinverordening in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Onderzoek: ‘Governing the accommodation of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar bestaande bestuursmodellen voor de huisvesting van asielzoekers in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Onderzoek: ‘Application of the Temporary Protection Directive: challenges and good practices in 2023’


EMN-onderzoek naar de implementatie van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Hoe is de RTB in de eerste helft van 2023 toegepast in EU-lidstaten? Welke uitdagingen hebben landen en zijn er ook successen om te delen?

Onderzoek: ‘Implementation of measures for civic training as the main tool for integration of third-country nationals’


EMN-OESO-onderzoek naar bestaande inburgeringscursussen of -trainingen voor mensen uit niet-EU/EFTA-landen (derde landen)* in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Ad-hoc query: ‘Integration requirement prior to admission of third-country nationals for the purpose of residence’


Informatieverzoek (ad-hoc query)* over integratievereisten voor migranten uit niet-EU/EFTA-landen (derde landen)** voorafgaand aan hun komst naar een van de EU-lidstaten of waarnemende landen van het EMN.

Onderzoek: ‘Practices and challenges in identifying victims of torture and/or ill-treatment in the context of international and temporary protection’


EMN-onderzoek naar de instrumenten en procedures die EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN hebben om slachtoffers van marteling en/of mishandeling onder aanvragers van internationale en tijdelijke bescherming te identificeren.