Identiteit migranten Europa soms moeilijk vast te stellen

Ongeldige of valse documenten en het ontbreken van documenten kunnen het identificeren van migranten in de Europese Unie (EU) bemoeilijken. Wel gebruiken EU-lidstaten steeds meer nieuwe en andere methoden voor identificatie, zoals het vergelijken van vingerafdrukken en DNA-analyses. Dit blijkt uit het vergelijkende EMN-onderzoek ‘Challenges and practices for establishing the identity of third-country nationals in migration procedures’ (januari 2018).

> Terug naar hoofdpagina onderzoek

Onderzoeksresultaten

  • Het is voor alle migratieprocessen van cruciaal belang dat de identiteit van een migrant ondubbelzinnig komt vast te staan.
  • Voor alle lidstaten geldt dat de identiteit van migranten uit landen van buiten Europa soms moeilijk of onmogelijk is vast te stellen. Door het verhoogde aantal asielzoekers sinds 2014 is dat vooral zichtbaar in asiel- en terugkeerprocedures.
  • Door biografische en biometrische gegevens van migranten op te slaan worden EU-databases zoals het visuminformatiesysteem (VIS), het Schengeninformatiesysteem (SIS) en Eurodac, steeds belangrijker voor het vaststellen van een identiteit.
  • Naast reis- en identiteitsdocumenten gebruiken lidstaten een breed scala aan methoden om het proces van identiteitsvorming te ondersteunen.
  • De samenwerking tussen autoriteiten op het gebied van de vaststelling van identificatie op nationaal, bilateraal en Europees niveau is opgezet in de vorm van bijvoorbeeld pilots en databanken.
  • Hoe belangrijk het is de identiteit van migranten vast te stellen voor een aanvraag voor een verblijfsvergunning hangt af van het type migratieprocedure. Zo is een geldig identiteitsbewijs cruciaal voor een positieve beslissing in reguliere procedures, maar is dat in veel lidstaten minder belangrijk in asielprocedures. Bij terugkeerprocedures hangt het af van de vereisten die het (veronderstelde) land van herkomst stelt.

 

Vergelijkend onderzoek EU-lidstaten: