Onderzoeken Europees Migratienetwerk in 2024

Overzicht van de lopende EMN-onderzoeken naar het migratiebeleid van de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (Noorwegen; Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne, Servië). De onderzoeksresultaten maken de overeenkomsten en verschillen tussen landen inzichtelijk voor verschillende migratiethema's. Het EMN ondersteunt hiermee beleidsmakers in het ontwikkelen van nationaal en Europees migratiebeleid.

EMN Nederland, het Nederlandse contactpunt van het EMN, brengt voor de EMN-onderzoeken de Nederlandse situatie in kaart. Dit geldt zowel voor grote onderzoeken met een lange looptijd (EMN Studies) als voor onderzoeken met een kortere looptijd (EMN Informs). In benchmarks vergelijkt EMN Nederland de Nederlandse onderzoeksresultaten met die van andere lidstaten.

Voor een overzicht van alle onderzoeken en een toelichting op de verschillende soorten onderzoeken, zie: Onderzoeken. Voor de beleidsoverzichten van EU-lidstaten per kwartaal (EMN Bulletins) en per jaar (EMN Annual Reports), zie: Beleidsoverzichten.

Lopende onderzoeken

Vrouwen in Amsterdam volgen een inburgeringscursus. | Foto: Jansje Klazinga, 2006
Vrouwen in Amsterdam volgen een inburgeringscursus. | Foto: Jansje Klazinga, 2006

Titel: ‘Monitoring the integration of third-country nationals’
Thema’s: Integratie
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: Juli 2024
Overzicht van de manier waarop de integratie van migranten van buiten de EU door EU-lidstaten en waarnemende landen is georganiseerd. Is het monitoren van integratie in beleid en wetgeving vastgelegd, wat is de impact van het monitoren op integratiebeleid? In de aanvullende two-pager vergelijkt EMN Nederland het Nederlandse beleid met het beleid van de andere EU-lidstaten.

Titel: 'Inform on migration and development cooperation'
Thema: Migratie en ontwikkeling
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: Juli 2024

Migratie en internationale samenwerking kunnen raakvlakken hebben. Een aantal EU-lidstaten wil migratieonderwerpen verbinden met, of plaatsen in, het bredere kader van, internationale samenwerking. Verschillende internationale beleidsvoorstellen (zoals van de VN, OECD en de EU) gaan hier al op in, totnogtoe ontbrak een overzicht van nationale beleidsontwikkelingen en initiatieven op dit vlak. Dit onderzoek brengt deze in kaart. 

Titel: 'Labour Market Integration of beneficiaries of temporary protection from Ukraine'
Thema's: Arbeidsmarktintegratie, Richtlijn Tijdelijke Bescherming
Soort: Two-pager EMN Nederland
Publicatie: Augustus 2024

De EU-Richtlijn Tijdelijke Bescherming zorgt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de EU en geeft hen toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs en gezondheidszorg. Dit onderzoek kijkt specifiek naar de toegang tot de arbeidsmarkt. Hoe faciliteren en stimuleren EU-lidstaten arbeidsparticipatie, hoe is bestaanszekerheid gegarandeerd, welke overbruggingsmaatregelen zijn er voor de overgang naar economische zelfstandigheid? Met ook aandacht voor sociaaleconomische factoren (waaronder de demografie van de beroepsbevolking, genoten onderwijs, diploma’s, competenties) en cijfermatige informatie over arbeidsdeelname van diegenen die onder de richtlijn vallen en in welke sectoren ze werken. De two-pager van EMN Nederland vergelijkt het Nederlandse beleid met het beleid van de andere EU-lidstaten, en is gebaseerd op de EMN Inform 'Labour Market Integration of beneficiaries of temporary protection from Ukraine' (mei 2024, samenwerking EMN-OECD).

Titel: ‘The Application of the Temporary Protection Directive: Challenges and Good Practices in 2023’
Thema: Tijdelijke bescherming
Soort: EMN Study, benchmark EMN Nederland
Publicatie: Augustus 2024

Hoe gaan EU-lidstaten om met de verschillende aspecten van tijdelijke bescherming, zoals opvang, toegang tot onderwijs en werk, gezondheidszorg en sociale voorzieningen? Dit onderzoek geeft een overzicht van de uitdagingen en good practices in de lidstaten. In de aanvullende benchmark maakt EMN Nederland een uitgebreide vergelijking tussen het Nederlandse beleid en het beleid van de andere EU-lidstaten. 

Titel: ‘Processing of biometric data of third-country nationals’
Thema’s: Digitalisering, asiel, reguliere migratie, terugkeer
Soort: EMN Inform, 
two-pager EMN Nederland

Publicatie: Augustus 2024
Hoe verzamelen landen biometrische gegevens van migranten, en met welk doel? Dit onderzoek gaat in op de praktische ervaringen met biometrische dataverzameling van migranten en de juridische aspecten daarvan. Met medewerking van het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten. In de aanvullende two-pager vergelijkt EMN Nederland het Nederlandse beleid met het beleid van de andere EU-lidstaten.

Titel: ‘Comparative analysis on the implementation of coherent return and reintegration assistance’
Thema
: Terugkeer
Soort: EMN Inform

Publicatie: September 2024

Ondersteuning bij terugkeer en herintegratie is belangrijk voor een effectief en duurzaam terugkeerbeleid. Onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van terugkeerondersteuning door EU-lidstaten, en het informeren van migranten hierover.

Titel: Practices and challenges in identifying victims of torture and ill-treatment in the context of international and temporary protection’ (in samenwerking met het Rode Kruis)
Thema’s: Asiel, tijdelijke bescherming
Soort: EMN Inform, 
two-pager EMN Nederland
Publicatie: September 2024
Hoe gaan lidstaten om met het identificeren en rapporteren van slachtoffers van marteling onder asielzoekers en begunstigden van tijdelijke bescherming? Centraal in dit onderzoek staan de relevante richtlijnen en trainingen voor betrokken medewerkers en het aanvragen van juridisch-medische verslagen. Onderzoek in samenwerking met het Rode Kruis. In de aanvullende two-pager vergelijkt EMN Nederland het Nederlandse beleid met het beleid van de andere EU-lidstaten.

Titel: 'Implementation of measures for civic training as the main tool for integration of third country nationals' 
Thema: Inburgering
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: September 2024

Overzicht van hoe EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN omgaan met inburgeringscursussen om het integreren van migranten te bevorderen. In de aanvullende two-pager vergelijkt EMN Nederland het Nederlandse beleid met het beleid van de andere EU-lidstaten.

Titel: 'Illegal employment of third-country nationals: 2017-2022 situation analysis'
Thema’s: Illegale arbeid, arbeidsuitbuiting
Soort: EMN Study, benchmark EMN Nederland
Publicatie: September 2024 

Illegale arbeid en arbeidsuitbuiting van migranten van buiten de EU staan centraal in dit onderzoek. Per economische sector gaat het onderzoek in op de omvang hiervan, met een overzicht van nieuwe maatregelen van lidstaten om illegale arbeid aan banden te leggen. Dit onderzoek is een update van het gelijknamige onderzoek uit 2016In de aanvullende benchmark maakt EMN Nederland een uitgebreide vergelijking tussen het Nederlandse beleid en het beleid van de andere EU-lidstaten. 

Titel: 'Governing the accommodation of international protection applicants'
Thema's: Internationale bescherming (asiel), opvang
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: September 2024

Titel: 'Conditions and prctice of mutual recognition of expulsion decisions in EU Member States and the way forward'
Thema: Terugkeer
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: Oktober 2024


Titel: 'Designing migration strategies'
Thema: Migratiestrategieën
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: November 2024

Titel: 'Access to remedies for international protection applicants'
Thema's: Internationale bescherming (asiel)
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: December 2024

Titel: 'Inform on migration diplomacy
Thema: Migratie en diplomatie
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: December 2024

Onderzoek naar de verschillende vormen van diplomatie op het vlak van migratie. Hoe komt dit tot uitdrukking in een nationale context, wat zijn de focusregio’s van diplomatieke inspanningen, welke diplomatieke instrumenten wetten landen in? Daarnaast brengt dit onderzoek in kaart wat de uitdagingen zijn tijdens de onderhandelings- en uitvoerfase van diplomatieke instrumenten, en hoe landen de impact meten van diplomatieke instrumenten.

Titel: 'New and innovative ways to attract foreign talent into the EU'
Thema: Arbeidsmigratie
Soort: EMN Inform, two-pager EMN Nederland
Publicatie: December 2024

Dit onderzoek brengt de nieuwe en innovatieve initiatieven van landen in kaart voor het aantrekken van buitenlands arbeidstalent. Daarbij gaat het ondermeer om de doeltreffendheid van deze initiatieven en hoe landen deze uitvoeren, en welke uitdagingen landen ervaren.

2025

Titel: 'The international dimension of the EU policy to prevent and combat trafficking in human beings and protect the victims of this crime'
Thema: Mensenhandel
Soort: EMN Study, benchmark EMN Nederland
Publicatie: Februari 2025

Onderzoek naar het beleid en maatregelen van EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN die bijdragen aan het aanpakken van de internationale dimensie van mensenhandel. Het onderzoek benoemt best practices en uitdagingen bij de aanpak van de internationale dimensie van mensenhandel, en geeft een overzicht van de belangrijkste resultaten van landen.

Titel: ‘Labour migration in times of labour shortages’
Thema: Arbeidsmigratie
Soort: EMN Study, benchmark EMN Nederland
Publicatie: April 2025

Onderzoek naar de mogelijke rol van arbeidsmigratie voor het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt in EU-lidstaten. Met een inventarisatie van de huidige tekorten op de arbeidsmarkt in de lidstaten en de beleidsontwikkelingen in lidstaten van de afgelopen 3 jaar. Ook aandacht voor de (nieuwe) arbeidsmigratieroutes en strategieën van de lidstaten voor het aantrekken van arbeidsmigranten van buiten de EU. Wat zijn de geleerde lessen en uitdagingen van lidstaten?
 

Kaartje Europa met EMN-leden en waarnemende landen EMN